Nicotinamide Riboside (NR) is een potentieel krachtig wapen in de strijd tegen veroudering

Ontdek de kracht van NAD+: Een diepgaande kijk op de rol van Nicotinamide Adenine Dinucleotide in veroudering en gezondheid.

NAD+ is een enzymhulpmiddel dat cellulaire energieproductie activeert voor elke levende cel in je lichaam. NAD+ functioneert voornamelijk in de mitochondriën van onze cel, vaak bijgenaamd “de krachtpatser van de cel”, maar het belang ervan in ons lichaam werd verder benadrukt door een groep wetenschappers in Australië. Hassina Massudi en een team van onderzoekers van de Universiteit van New South Wales hebben ontdekt dat het handhaven van NAD+ een rol kan spelen bij veroudering. Door het bestuderen van de rol van NAD+ in het aanwakkeren van de mechanismen die nodig zijn om oxidatieve stress te bestrijden, een belangrijke bijdrage aan leeftijdsgebonden veranderingen in het lichaam, hebben ze waardevolle inzichten verkregen over de verbanden tussen NAD+ en veroudering. Deze bevindingen werpen nieuw licht op het potentieel van NAD+ als een sleutelfactor in het begrijpen en mogelijk vertragen van het verouderingsproces.

Nu tonen vroege klinische onderzoeken bij mensen de rol aan die NAD+ speelt bij verouderingscellen. Hassina Massudi en een team van onderzoekers van de Universiteit van New South Wales ontdekten leeftijdsgebonden veranderingen in relatie tot lage NAD+ niveaus. Hun baanbrekende onderzoek onthulde dat NAD+-niveaus tussen de leeftijd van 40 en 60 jaar met maar liefst 50% kunnen dalen, en dat deze lage niveaus verband houden met tal van leeftijdsgebonden gezondheidsproblemen. Deze bevindingen kunnen aanleiding geven tot zorg, maar er is ook goed nieuws. Een recent gepubliceerde paper in het tijdschrift Translational Medicine of Aging toont namelijk een veelbelovend therapeutisch potentieel aan voor het stimuleren van NAD+ naarmate we ouder worden. De paper suggereert: “NAD+-suppletie kan dienen als een potentiële therapeutische strategie voor veroudering en diverse aandoeningen, met als doel de kwaliteit van leven van de vergrijzende bevolking te verbeteren.” Gelukkig zijn er op de markt verschillende supplementen beschikbaar die kunnen helpen bij het aanvullen van uw NAD+ niveaus, waardoor u de voordelen van deze opwindende ontwikkelingen kunt ervaren.

De meest voor de hand liggende manier om uw NAD+ aan te vullen is met meer NAD. Echter, het rechtstreeks innemen van NAD+ als supplement heeft enkele beperkingen. Het molecuul is instabiel en wordt snel afgebroken bij blootstelling aan licht, hitte en water. Bovendien blijkt uit onderzoek dat oraal toegediende NAD+ in het spijsverteringsproces wordt afgebroken tot gewone NAD+ precursoren voordat de cellen de kans krijgen om het te absorberen. NAD+ is een groot molecuul dat moeilijk door celwanden kan dringen en speciale transporters nodig heeft. Gelukkig kunnen cellen goed gebruik maken van NAD+ precursoren, zoals Nicotinamideriboside (NR), om op natuurlijke wijze meer NAD+ te produceren. Het aanvullen van het dieet met NR als bouwsteen van NAD+ is daarom een veel effectievere manier om de NAD+ niveaus in het lichaam te verhogen.

ExecutiveBussiness bestudeerd momenteel diverse studies en bronnen over NAD deze bevatten verschillende onderwerpen en bevindingen met betrekking tot NAD+ en veroudering. Hier is een overzicht van de belangrijkste punten uit de verschillende bronnen:

  1. Massudi et al. (2012): Deze studie richtte zich op leeftijdsgebonden veranderingen in oxidatieve stress en NAD+ metabolisme in menselijk weefsel. De bevindingen suggereren een verband tussen veroudering, oxidatieve stress en NAD+ niveaus.
  2. Janssens et al. (2022): Deze studie onderzocht de associatie tussen gezonde veroudering, spierfunctie en overvloed aan NAD+ bij mensen. De resultaten suggereren een positieve relatie tussen NAD+ niveaus en gezonde veroudering en spierfunctie.
  3. Aman et al. (2018): Deze studie bespreekt het therapeutisch potentieel van het stimuleren van NAD+ bij veroudering en leeftijdsgerelateerde ziekten. Het benadrukt de rol van NAD+ in het bevorderen van gezond ouder worden en het vertragen van leeftijdsgerelateerde achteruitgang.
  4. Lautrup et al. (2019): Deze review onderzoekt de rol van NAD+ bij hersenveroudering en neurodegeneratieve aandoeningen. Het benadrukt de mogelijke therapeutische toepassingen van NAD+ bij het vertragen van neurodegeneratie.
  5. Vreones et al. (2022): Deze studie onderzocht de effecten van orale inname van nicotinamide riboside (NR) op NAD+ niveaus en biomarkers van neurodegeneratieve pathologie. De resultaten suggereren dat NR de NAD+ niveaus kan verhogen en biomarkers van neurodegeneratie kan verlagen.
  6. Jadeja et al. (2020): Deze studie onderzoekt de implicaties van NAD+ metabolisme in het verouderende netvlies en retinale degeneratie. Het benadrukt de rol van NAD+ bij het behoud van de retinale gezondheid en de mogelijke therapeutische toepassingen.
  7. Circu en Aw (2010): Deze review behandelt de rol van reactieve zuurstofsoorten, celredoxsystemen en apoptose in het lichaam. Het noemt ook de rol van NAD+ in deze processen.
  8. Poljsak en Milisav (2016): Deze review bespreekt de rol van NAD+ als verbinding tussen oxidatieve stress, ontsteking, caloriebeperking, lichaamsbeweging, DNA-reparatie, levensduur en gezondheidsspanne.
  9. Zakhari (2006): Deze bron behandelt hoe alcohol wordt gemetaboliseerd door het lichaam, maar lijkt niet direct gerelateerd te zijn aan NAD+ en veroudering.

Deze bronnen bieden een breed scala aan inzichten en ondersteunen het begrip van NAD+ en de rol ervan bij veroudering, gezondheid en gerelateerde processen.

Het is duidelijk dat NAD+ een cruciale rol speelt bij veroudering en gerelateerde gezondheidsprocessen. Hoewel rechtstreeks NAD+ suppleren als een enkelvoudig supplement uitdagend kan zijn vanwege de stabiliteit en absorptiebeperkingen, bieden NAD+ precursoren zoals nicotinamide riboside (NR) een veelbelovende benadering. Door het aanvullen van ons dieet met voedingsmiddelen die rijk zijn aan NAD+ precursoren, zoals melk, biergist, vlees en vis, kunnen we de natuurlijke productie van NAD+ in ons lichaam ondersteunen. Bovendien kunnen een handige en effectieve manier zijn om de NAD+ niveaus aan te vullen. Door de combinatie van een uitgebalanceerd dieet en gerichte suppletie kunnen we mogelijk de voordelen van NAD+ optimaliseren en bijdragen aan een gezonder verouderingsproces en een betere algehele gezondheid en welzijn.

Als u geïnteresseerd bent in het verkennen van de mogelijkheden van NAD+ suppletie en het optimaliseren van uw verouderingsproces, zowel door middel van voeding, sport en gerichte suppletie, neem dan gerust contact op met Menno Lindeblad via info@ExecutiveBusiness.nl. We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en u te voorzien van meer informatie en begeleiding op dit boeiende gebied. Samen kunnen we werken aan het ontwikkelen van een uitgebalanceerd dieet, aangevuld met specifieke NAD+ precursoren, en een gepersonaliseerd trainingsprogramma om uw NAD+ niveaus te ondersteunen en uw verouderingsproces te optimaliseren. Bereik uw optimale gezondheid en welzijn met de juiste combinatie van voeding, sport en suppletie.

Het menselijk lichaam fungeert als een complexe chemische fabriek die zowel wordt beïnvloed door de samenstelling van de brandstof die het ontvangt als door de wijze waarop het wordt beheerd. Voeding vertolkt hierbij een cruciale rol, maar ook aspecten zoals slaappatronen, fysieke activiteit, thermische prikkels, belichting, technologisch gebruik, stressbeheer en omgevingsinvloeden dragen bij aan het harmonieuze samenspel. Bij voeding en gezondheid intrigeert me met name de overtuiging dat we de kwaliteit van ons leven aanzienlijk kunnen verrijken door zorgvuldig aan deze facetten te sleutelen. Menno Lindeblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *